25 Απρ 2013

Η ΝASA ζωγραφίζει ένα γιγάντιο πέος στον Άρη


Σκάνδαλο στον Κόκκινο Πλανήτη
SCIENCE.IN.GR
 


To σχέδιο θα έκανε τους Αρειανούς να κοκκινίσουν (Φωτογραφία: NASA/JPL-Caltech) To σχέδιο θα έκανε τους Αρειανούς να κοκκινίσουν (Φωτογραφία: NASA/JPL-Caltech)

Τα ρομπότ της ΝASA συμπεριφέρονται σαν έφηβοι που ζωγραφίζουν στον τοίχο της τουαλέτας του σχολείου: τα ίχνη από τις ρόδες τους σχημάτισαν στην έρημο του Άρη το μεγαλύτερο πέος του Ηλιακού Συστήματος.

Η σκανδαλώδης εικόνα αναρτήθηκε σε ιστοσελίδα της NASA που αφορά το Spirit και το Opportunity, τα δίδυμα ρομπότ που έφτασαν στον Άρη το 2004. Η υπηρεσία δεν διευκρινίζει ποιο από τα δύο ζωγράφισε το πρωτότυπο σχέδιο.


Το σχήμα των γραμμών οφείλεται στον τρόπο με τον οποίο τα ρομπότ αναζητούσαν την πιο ασφαλή διαδρομή στο κακοτράχαλο τοπίο: είχαν προγραμματιστεί να κινούνται σε μικρούς κύκλους για να δοκιμάσουν το έδαφος και να βρουν την πιο εύκολη διαδρομή.

Η εικόνα ήταν διαθέσιμη εδώ και χρόνια για τους επιστήμονες, ανακαλύφθηκε όμως πρόσφατα από χρήστες του δικτυακού τόπου Reddit.
Η NASA έχασε επαφή με το Spirit το 2009, όταν το ρομπότ κόλλησε στην άμμο. Το Opportunity πάντως, συνεχίζει την εξερεύνηση για δέκατο χρόνο, παρόλο που πάσχει από αρθριτικά.

Στον Άρη βρίσκεται εξάλλου από τον Αύγουστο το εξάτροχο, πυρηνοκίνητο Curiosity, το οποίο προσπαθεί να διαπιστώσει αν ο πλανήτης ήταν ποτέ φιλόξενος για τη ζωή.

Είναι πολύ μεγαλύτερο από το Spirit και το Opportunity, οπότε θα μπορούσε θεωρητικά να ζωγραφίσει ακόμα μεγαλύτερα πέη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου