29 Απρ 2013

Το Πασχαλινό τραπέζι στο μικροσκόπιο

Απολαύστε το Πασχαλινό τραπέζι έξυπνα χωρίς να παχύνετε


Μπορείτε να απολαύσετε τις Πασχαλινές λιχουδιές χωρίς τύψεις αρκεί να κάνετε τις σωστές επιλογές που θα διακρίνονται από ποικιλία και ισορροπία, χωρίς να στερηθείτε. Ας δούμε όμως όλα τα φαγητά που απαρτίζουν το τραπέζι μας ένα-ένα.

Κρέας

Το κρέας είναι πλούσιο σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ψευδάργυρο και σελήνιο. Ο σίδηρος είναι απαραίτητος για την παραγωγή υγιούς αίματος, η έλλειψη του μπορεί να προκαλέσει κόπωση, δυσκολία συγκέντρωσης και μειωμένη άμυνα του οργανισμού. Ο ψευδάργυρος είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη, την αναπαραγωγή και την επούλωση των τραυμάτων. Το σελήνιο συνδέεται με συγκεκριμένες πρωτεΐνες στον οργανισμό μας και ενισχύουν την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού και την επιδιόρθωση του DNA.

Αρνί

Αυτές τις μέρες, την τιμητική τους έχουν τα κρεατικά με κύριο πρωταγωνιστή το αρνί. Ας δούμε όμως τη θρεπτική αξία του…
Το αρνί είναι πλούσιο σε σίδηρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φώσφορο, κάλλιο και λιπαρά. Τα 100γρ περιέχουν 374 θερμίδες και 31,7γρ λίπους.
Στη περίπτωση που υποκύψετε και φάτε αρνί επιλέξτε ένα κομμάτι από το μηρό αφού έχει υψηλότερη διατροφική αξία και λιγότερες θερμίδες. 

Κοκκορέτσι

Μια μερίδα Κοκορέτσι έχει 236 θερμίδες περίπου. Είναι πλούσιο σε λιπαρά αφού αποτελείται από τα εντόσθια. Καταναλώστε το σε μέτρια ποσότητα. 

Μαγειρίτσα

Η μαγειρίτσα είναι μια σούπα που περιέχει εντόσθια, συκώτι, λαχανικά, ρύζι, αυγά και ελαιόλαδο. Είναι μια ήπια εισαγωγή κρέατος στη διατροφή μας έπειτα από 40 ημέρες νηστείας. Όμως, προσέξτε την ποσότητα αφού τα εντόσθια είναι πλούσια σε λιπαρά. Μπορείτε να την κάνετε πιο ελαφριά μειώνοντας τους κρόκους που προσθέτετε. Μην ξεχνάτε όμως ότι μια μερίδα περιέχει 500 με 600 θερμίδες περίπου.     

Kόκκινα αυγά

Αδίκως έχει κατηγορηθεί το αυγό για αύξηση χοληστερόλης, μιας και έρευνες έχουν δείξει ότι δεν ισχύει αυτό. Τα αυγά είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, βιταμίνες A,B,D,E, φολικό οξύ, χολίνη, αντιοξειδωτικά, ιχνοστοιχεία και μέταλλα και έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος. Ένα αυγό έχει περίπου 75 θερμίδες και 5γρ λίπους.   
Τα οφέλη του αυγού :
•    Ενδυνάμωση μνήμης
•    Βελτίωση ικανότητας αυτοσυγκέντρωσης
•    Ενίσχυση ανοσοποιητικού
•    Πρόληψη ασθενειών των ματιών
•    Μυϊκή ενίσχυση

Kουλούρια - Tσουρέκι

Κουλούρια: Τα κύρια συστατικά τους είναι αλεύρι, βούτυρο, αυγά και η ζάχαρη. Κάποιες φορές όμως φτιάχνονται με ελαιόλαδο. Έτσι είναι πιο υγιεινά αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι μπορούμε να τα καταναλώσουμε ελεύθερα. 1 κουυλουράκι περιέχει περίπου 180-200 θερμίδες.
Τσουρέκι:  Τα συστατικά του είναι το αλεύρι, το βούτυρο τα αυγά και η ζάχαρη. Ένα ατομικό τσουρέκι έχει 200 θερμίδες περίπου. 

Προτιμήστε τα κουλούρια με ένα ποτήρι γάλα με μειωμένα λιπαρά σαν πρωινό αλλά προσέξτε τη ποσότητα…


Γιούλη Φραγκιαδουλάκη, Κλινική Διαιτολόγος - Διατροφολόγος, BSc, Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ηράκλειο Κρήτης. Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας

PATHFINDER

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου