27 Απρ 2013

Εύβοια - Χαλκίδα - Κάστρο & Μουσείο

''Το κάστρο του Καράμπαμπα δεσπόζει πάνω στο λόφο της Κανίθου στη πλευρά της Βοιωτικής ακτής απέναντι απο τη πόλη της Χαλκίδας. Απο τη στρατηγική αυτή θέση ελέγχει τη πόλη και τα στενά του Ευρίπου. Κτίστηκε το 1688 ακριβώς στο σημείο που υπήρχε παλαιότερα αρχαίο ελληνικό κάστρο για τη προστασία των Τούρκων απο τις επιδρομές των Ενετών. 




Για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν τα παλιά αρχιτεκτονικά μέλη τα οποία φαίνονται σήμερα να είναι εντοιχισμένα σε πολλά σημεία του περιβόλου. Η οχύρωση διαθέτει τέσσερις προμαχώνες, δυο μεγάλους προς τα ανατολικά και δυτικά και δυο μικρότερους προς τα νότια και βόρεια. 

Σε πολύ καλή κατάσταση βρίσκεται το τείχος με τους πολυγωνικούς προμαχώνες και τις ημικυκλικές πολεμίστρες. Στις επάλξεις υπάρχουν ακόμα δυο ρωσικά κανόνια του 19ου αιώνα. Στον ανατολικό τοίχο, εκεί που παλιά υπήρχε η καμπάνα του συναγερμού του φρουρίου βρίσκεται ένα κωδωνοστάσιο με πλαϊνές σκάλες. 
Η πύλη του φρουρίου βρίσκεται στη ΝΑ πλευρά του μεγάλου τείχους. Στο εσωτερικό υπάρχει η εκκλησία του Προφήτη Ηλία που είναι κτισμένη το 1895. Οι Βενετσιάνοι ονόμαζαν το λόφο Φούρκα ή Φίγκερ. Το όνομα Καράμπαμπα το πήρε κατά τη παράδοση απο κάποιον επιφανή που είχαν θάψει εκεί οι Τούρκοι.''

Πηγή κειμένου: http://www.trivago.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου