25 Απρ 2013

Τι κρύβει ο πόνος στη μέση?


Πολλοί Έλληνες σήμερα υποφέρουν από αγκυλοποιητική σπονδυλαρθρίτιδα και δεν το γνωρίζουν. Πρόκειται για μία χρόνια συστηματική φλεγμονώδη πάθηση που προσβάλλει τη σπονδυλική στήλη. Ανακαλύψτε αν ανήκετε στους πάσχοντες και πως θα αντιμετωπίσετε την πάθηση.Η εκστρατεία ενημέρωσης για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα με τίτλο «Ας δούμε τι κρύβει ο πόνος στη μέση» πραγματοποιείται σε 5 μεγάλες πόλεις της Ελλάδας (Ιωάννινα, Ηράκλειο, Λάρισα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη), στο πλαίσιο της οποίας περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι ενημερώθηκαν για τη νόσο. Σημαντικός αριθμός ανθρώπων που εντόπισαν συμπτώματα της νόσου μέσα από τα ειδικά έντυπα που συμπλήρωσαν, επισκέφθηκαν ρευματολόγο για να αξιολογηθεί η κατάστασή τους.
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αγκυλοποιητικής Σπονδυλαρθρίτιδας στις 04 Μαΐου 2013, κορυφώνεται στην Αθήνα η Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα με ένα 3ήμερο ενημερωτικών δράσεων που θα πραγματοποιηθεί στο Μετρό Συντάγματος από τις 25 έως τις 27 Απριλίου. Εκεί, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να πληροφορηθεί για τη νόσο, τα συμπτώματά της, και τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και αντιμετώπισης.
Όπως τονίζεται πολλοί Έλληνες σήμερα υποφέρουν από Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα και δεν το γνωρίζουν. Πρόκειται για μία χρόνια συστηματική φλεγμονώδη πάθηση που προσβάλλει κυρίως τη σπονδυλική στήλη και συνήθως ξεκινά με έντονο πόνο στη μέση και δυσκαμψία (δυσκολία κίνησης). Εάν δεν διαγνωστεί και δεν αντιμετωπιστεί σωστά, η νόσος μπορεί να εξελιχθεί και να προκαλέσει σημαντικό βαθμό αναπηρίας. Πλήττει κυρίως τους νεαρούς ενήλικες 15 έως 40 ετών και η συχνότητα εμφάνισης της είναι τριπλάσια στους άνδρες συγκριτικά με τις γυναίκες.

Συμπτώματα

Ανάμεσα στα συμπτώματα της είναι ο πόνος στην μέση ή τη ράχη που βελτιώνεται με την κίνηση και επιδεινώνεται με την ανάπαυση, και συχνά ξυπνά τον πάσχοντα τις πρώτες πρωινές ώρες, αναγκάζοντάς τον να σηκωθεί από το κρεβάτι για να νιώσει καλύτερα. Χαρακτηρίζεται επίσης, από πρωινή δυσκαμψία η οποία ομαλοποιείται κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά επανέρχεται εάν το άτομο παραμείνει για αρκετή ώρα ακίνητο. Ωστόσο το ελπιδοφόρο μήνυμα είναι ότι η πάθηση αντιμετωπίζεται εάν διαγνωστεί έγκαιρα από ειδικό ρευματολόγο και σε συνδυασμό με σωστή φαρμακευτική αγωγή και καθημερινή άσκηση ο ασθενής μπορεί να ζήσει μια φυσιολογική ζωή.

Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης

Η Πανελλαδική Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα, πραγματοποιείται με την πρωτοβουλία των Ρευματολογικών Κλινικών των Πανεπιστημίων Κρήτης, Ιωαννίνων, Πατρών, Θεσσαλίας, της Ρευματολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου «Άγιος Παύλος», και της Κλινικής Παθολογικής Φυσιολογίας του Εθνικού & Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α.), τον Σύλλογο Ρευματοπαθών Κρήτης, την Ένωση Ασθενών Νότιας Ευρώπης «Agora» και με την ευγενική χορηγία της MSD. 

πηγή: http://news.pathfinder.gr/health/features/880169.html