1 Μαΐ 2013

Πώς θα σταματήσετε το ροχαλητό;

Αν και δεν αποτελεί απειλή για την υγεία, το ροχαλητό μπορεί να γίνει ιδιαίτερα ενοχλητικό σε όποιον έχει την «ατυχία» να μοιράζεται το ίδιο δωμάτιο με εσάς. Μην απογοητεύεστε όμως, γιατί υπάρχει λύση. 



Για την ακρίβεια υπάρχουν 10 τρικ που μπορούν να σας απαλλάξουν από αυτόν τον νυχτερινό «εφιάλτη».
Μέλι πριν το ύπνο
Το μέλι θεωρείται ένα είδος φυσικής αλοιφής για πληγές και τραύματα, καθώς έχει θεραπευτικές ιδιότητες, οι οποίες έχουν εκτιμηθεί από τους ανθρώπους εδώ και χιλιάδες χρόνια. Μερικοί μάλιστα πιστεύουν, ότι η κατανάλωση μελιού βοηθά τη διέλευση του αέρα, λειτουργώντας σαν λιπαντικό στο λαιμό, με αποτέλεσμα να αποτρέπει το ροχαλητό. Δοκιμάστε να προσθέσετε λίγο μέλι στο τσάι σας, πριν κοιμηθείτε για να απολαύστε έναν ήσυχο ύπνο.


Ρινικές ταινίες
Οι ειδικές ρινικές ταινίες σας επιτρέπουν να αναπνέετε καλύτερα, ανακουφίζοντας κάθε ρινική συμφόρηση που προκαλείται από ασθένεια ή αλλεργίες. Φορώντας τις ρινικές ταινίες, οι ρινικές δίοδοι στην ουσία «ανοίγουν» και αναπνέετε καλύτερα. Οι περισσότεροι άνθρωποι ροχαλίζουν επειδή αναπνέουν από το στόμα, ακριβώς εξαιτίας της βουλωμένης ρινικής διόδου. Ωστόσο, μην περιμένετε «θαύματα».
Προσαρμόστε το μαξιλάρι σας
Το ροχαλητό εμφανίζεται όταν εμποδίζεται η ροή του αέρα, ενώ αναπνέετε καθώς κοιμάστε και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να σχετίζεται με πιο σοβαρές παθήσεις, όπως η άπνοια.
Για να δημιουργήσετε μια καλύτερη διέλευση του αέρα, κάποιοι προτείνουν την προσθήκη περισσότερων μαξιλαριών στο κρεβάτι, ώστε να στηρίζεται το κεφάλι προς τα πάνω, κρατώντας το πίσω μέρος του λαιμού σε μία συγκεκριμένη στάση, που το εμποδίζει να πέσει.
Αν πάλι, αυτό δεν βοηθήσει, δοκιμάστε να αφαιρέσετε τα μαξιλάρια από το κρεβάτι σας. Τα επιπλέον μαξιλάρια μπορεί να «τεντώσουν» ενδεχομένως τις διόδους του αέρα και να φέρουν τα αντίθετα από τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Χρησιμοποιήστε υγραντήρα
Οι άνθρωποι έχουν την τάση να ροχαλίζουν, όταν είναι κρυωμένοι, λόγω της βουλωμένης μύτης και της συμφόρησης των διόδων του αέρα. Οι ειδικοί υγραντήρες που κυκλοφορούν στο εμπόριο, μπορούν να μειώσουν επιπλέον βλεννογόνους ουσίες και να σας επιτρέψουν να αναπνέετε καλύτερα. Δεδομένου ότι, το ροχαλητό είναι μια «δόνηση» από το στόμα και το λαιμό σας, κρατώντας αυτές τις περιοχές ενυδατωμένες (κάτι που κάνει ο υγραντήρας) μπορείτε να αναπνέετε καλύτερα.
Μειώστε (ή καλύτερα) κόψτε το κάπνισμα
Το κάπνισμα έχει συσχετιστεί με αναπνευστικά προβλήματα και δεδομένου, ότι το ροχαλητό είναι ο ήχος που κάνουν οι δονήσεις στο αναπνευστικό σύστημα όταν αναπνέετε, δεν είναι μυστήριο γιατί αυτά τα δύο συνδέονται μεταξύ τους.
Βάζοντας τέλος στην συνήθεια του καπνίσματος, δε θα σας βοηθήσει μόνο με το ροχαλητό αλλά θα μειώσει επίσης τον κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρών ιατρικών παθήσεων, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και η βρογχίτιδα.
 

Μην τρώτε 3-4 ώρες πριν τον ύπνο
Εάν ροχαλίζετε, οι πιθανότητες είναι ότι ανά τακτά χρονικά διαστήματα σταματάτε στην ουσία να αναπνέετε. Όταν συμβαίνει αυτό, δημιουργείτε ένα κενό στο λαιμό σας, το οποίο προκαλεί αναρροφήσεις των κανονικών χυμών του στομάχου προς το λαιμό σας, με αποτέλεσμα να ξυπνάτε. Η διαδικασία αυτή, προκαλεί επίσης διόγκωση και φλεγμονή, που στενεύει ακόμη περισσότερο τη δίοδο στο λαιμό και τη μύτη.
Μην καταναλώνετε αλκοόλ 3-4 ώρες πριν τον ύπνο
Το αλκοόλ είναι ένα ισχυρό μυοχαλαρωτικό, το οποίο κάνει τους μυς του λαιμού να χαλαρώνουν, άρα πιο επιρρεπείς να «καταρρεύσουν» και να εμποδίσουν τη σωστή αναπνοή. Κάθε απόφραξη των αεραγωγών, σημαίνει πολύ απλά περισσότερο ροχαλητό.


Καθαρίστε τη μύτη σας
Βεβαιωθείτε, ότι πριν κοιμηθείτε έχετε καθαρίσει καλά τη μύτη σας και είστε σε θέση να αναπνέετε σωστά. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικά αποσυμφορητικά μύτης ή φυσιολογικούς ορούς (μάλιστα υπάρχουν στα φαρμακεία οροί με θαλασσινό νερό που ενδείκνυνται για βουλωμένες μύτες).
Για προχωρημένες καταστάσεις, ίσως χρειάζεται χειρουργική επέμβαση, αν και έχει αποδειχθεί, ότι η οριστική βελτιστοποίηση της ρινικής αναπνοής με ειδικές αποφρακτικές θεραπείες ή επεμβάσεις, θεραπεύει την άπνοια μόλις σε ποσοστό 10% του συνόλου των περιπτώσεων.
Χάστε βάρος
Ένας από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να ροχαλίζετε είναι το υπερβολικό βάρος. Έχει παρατηρηθεί, ότι οι υπέρβαροι άνθρωποι ροχαλίζουν περισσότερο, επειδή το επιπλέον σωματικό βάρος συμβάλλει στη συρρίκνωση των ρινικών διόδων, δυσχεραίνοντας την αναπνοή.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι απόλυτο καθώς τα προβλήματα στον ύπνο λόγω του ροχαλητού, οφείλονται κυρίως στη διαρθρωτική μείωση του συνόλου του άνω αεραγωγού, από την άκρη της μύτης ως τις φωνητικές χορδές.
 

 Μπάλα του τένις;
Οι περισσότεροι άνθρωποι ροχαλίζουν επειδή δεν έχουν καλή στάση όταν κοιμούνται. Συνήθως βέβαια για να σταματήσουν, χρειάζεται κάποιος να τους...σκουντήσει για να αλλάξουν θέση. Ένα έξυπνο τρικ, για να σταματάτε μόνοι σας και να μη χρειάζεται να ξυπνά κανείς για να σας υπενθυμίσει ότι…ενοχλείτε, είναι να ράψετε ένα μπαλάκι του τένις στην πιτζάμα σας. Έτσι κάθε φορά που θα γυρνάτε θα σταματάτε μόνοι σας. Βέβαια, αυτή η πρακτική δεν πρόκειται να σας απαλλάξει από το ροχαλητό. 

www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου