15 Μαΐ 2013

Τα πολλά κιλά αλλάζουν το σώμα και την προσωπικότητα

Περισσότερη παρορμητικότητα..


Η αύξηση του σωματικού βάρους συντελεί σε αλλαγές και στην προσωπικότητα του ατόμου, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Psychological Science.
Από παλιά είναι γνωστό ότι κάποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας του ατόμου συντελούν στην αύξηση του βάρους. Για παράδειγμα, οι ευχάριστοι άνθρωποι τείνουν να τρώνε περισσότερα σε διάφορες κοινωνικές εκδηλώσεις, οι ευσυνείδητοι τύποι είναι πιθανότερο να γυμνάζονται τακτικά και όσοι έχουν προσωπικότητα τύπου Α διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης προβλημάτων υγείας, όπως αύξηση του βάρους και καρδιακής νόσου.

«Αυτό που δεν γνωρίζαμε μέχρι σήμερα είναι κατά πόσο οι σημαντικές αλλαγές στο βάρος σχετίζονται με αλλαγές σε βασικές παραμέτρους της προσωπικότητάς μας», εξηγεί η Δρ Αντζελίνα Σάτιν, από το Κολέγιο Ιατρικής του Πολιτειακού Πανεπιστημίο της Φλόριντα. «Το σωματικό βάρος είναι και συναισθηματικό ζήτημα, αφού είναι γνωστό ότι μπορεί να επηρεάσει την ψυχολογία του ατόμου», συμπληρώνει.

Η Δρ Σάτιν και οι συνεργάτες της στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ, μελέτησαν στοιχεία για την προσωπικότητα και το βάρος 1.900 ατόμων σε δύο χρονικά σημεία, με διαφορά δέκα ετών.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης, εκείνοι που είχαν αυξήσει κατά 10% το σωματικό τους βάρος είχαν γίνει και περισσότερο παρορμητικοί και ήταν πιθανότερο να ενδίδουν σε πειρασμούς, συγκριτικά με εκείνους που είχαν διατηρήσει σταθερό σωματικό βάρος.

Το ίδιο διάστημα, η αύξηση του βάρους σχετίστηκε με αύξηση της σκέψης ως προς την λήψη αποφάσεων. Οι παρατηρήσεις ίσχυαν ανεξαρτήτως του πόσο βάρος είχαν πάρει οι συμμετέχοντες και του Δείκτη Μάζας Σώματος στην αρχή της μελέτης.

Οι ερευνητές εικάζουν ότι τα άτομα που παίρνουν πολλά κιλά ίσως έχουν καλύτερη αυτό-επίγνωση των πράξεων τους, λόγω των αρνητικών σχολίων που εισπράττουν για το βάρος τους. Αλλά και πάλι μπορεί να αντιμετωπίζουν προβλήματα στην αποφυγή των πειρασμών, ενώ έχουν επίγνωση των συνεπειών των επιλογών τους.

HEALTH.IN.GR