22 Μαΐ 2013

Kίνδυνος αιφνίδιου θανάτου για τα βρέφη που κοιμούνται μαζί με τους γονείς





Καλύτερα στην κούνια του..ρωτήστε και το γιατρό Πατήστε εδώ


Πενταπλάσιο κίνδυνο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου έχουν τα νεογνά που μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι με τους γονείς τους, σύμφωνα με βρετανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open.
Ο κίνδυνος μάλιστα υπάρχει ακόμη κι αν οι γονείς αποφεύγουν τη χρήση καπνού, αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, παράγοντες που επίσης έχουν σχετιστεί με τον κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου.
Οι ερευνητές της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου με επικεφαλή τον Δρ Μπομπ Κάρπεντερ συνέκριναν στοιχεία για σχεδόν 1.500 αιφνίδιους θανάτους με στοιχεία για μια ομάδα περισσοτέρων από 4.500 γονέων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις βρετανικές κατευθυντήριες οδηγίες οι γονείς αποφασίζουν για το που θα κοιμούνται τα βρέφη, αλλά οι παιδίατροι τους συστήνουν την κούνια ως την ασφαλέστερη επιλογή για την σωματική ακεραιότητά του. Σε άλλες χώρες, όπως στις ΗΠΑ και την Ολλανδία, οι επιστήμονες αποτρέπουν τους γονείς απ' το να μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι με τα νεογνά τουλάχιστον κατά το πρώτο τρίμηνο της ζωής του βρέφους.
Ο Δρ Κάρπεντερ και οι συνεργάτες του, ανέλυσαν τα διαθέσιμα στοιχεία και καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει οι θεσμικοί παράγοντες υγείας της χώρας να καταστήσουν σαφές στο κοινό ότι δεν θα πρέπει βρέφη μικρότερα των τριών μηνών να μοιράζονται το ίδιο κρεβάτι με τους γονείς.
Ωστόσο, το παράρτημα της UNICEF στην Μ. Βρετανία διατυπώνει την άποψη ότι η πλήρης αποφυγή συνύπαρξης βρέφους και γονέων στο ίδιο κρεβάτι ενδεχομένως να οδηγήσει σε πιο επικίνδυνες πρακτικές όπως η σίτιση του παιδιού σε πολυθρόνες ή καναπέδες, με τον κίνδυνο πνιγμού του νεογνού να είναι πια σαφώς μεγαλύτερος.
Ο Δρ Κάρπεντερ πάντως εκτιμά ότι θα μπορούσαν να προληφθούν 120 από τους 300 αιφνίδιους βρεφικούς θανάτους που καταγράφονται ετησίως στη Μ. Βρετανία. Στην μελέτη του μάλιστα υπογραμμίζει ότι στο ένα πέμπτο των περιπτώσεων, ο ένας ή και οι δύο γονείς κοιμόταν μαζί με το βρέφος όταν συνέβη ο αιφνίδιος θάνατος. Αντιθέτως, μόνον ένας στους δέκα γονείς της ομάδας ελέγχου ανέφερε την πρακτική αυτή.
Ακόμη και στην ομάδα χαμηλού κινδύνου των βρεφών που θήλαζαν και δεν υπήρχαν παράγοντες κινδύνου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου άλλοι από τον ύπνο στον ίδιο κρεβάτι με τους γονείς, το 81% των αιφνίδιων θανάτων στα βρέφη κάτω των τριών μηνών θα μπορούσαν να έχουν προληφθεί, εάν τα παιδιά δεν κοιμόντουσαν μαζί με τους γονείς.
Αν και ο ερευνητής δεν υποστηρίζει ότι τα βρέφη θα πρέπει να μην μοιράζονται το κρεβάτι με τους γονείς κατά τη διάρκεια του ταΐσματος ή τις ώρες που είναι ξύπνιο, πολλές μελέτες έχουν τεκμηριώσει ότι είναι ασφαλέστερο τα παιδιά να κοιμούνται στην κούνια τους στο ίδιο ή άλλο δωμάτιο με τους γονείς.

HEALTH.IN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου