18 Ιουν 2013

Δεδομένα για χιλιάδες χρήστες ζητούσαν από την Apple οι αμερικανικές αρχές

Η Apple είναι μία από τις εταιρείες που κατηγορούνται ότι προσέφεραν «άμεση πρόσβαση» στα δεδομένα των χρηστών τους   (Φωτογραφία:  Associated Press )Κουπερτίνο, Καλιφόρνια
Έπειτα από αντίστοιχες κινήσεις της Microsoft και του Facebook, η Apple ανακοίνωσε ότι το τελευταίο εξάμηνο της ζητήθηκαν από τις αμερικανικές αρχές δεδομένα για 9 έως 10 χιλιάδες λογαριασμούς και συσκευές πελατών της.

Η ανακοίνωση έρχεται μετά τις αποκαλύψεις για το λεγόμενο πρόγραμμα Prism, στο οποίο η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (NSA) φέρεται να είχε «άμεση πρόσβαση» στα δίκτυα εταιρειών όπως οι Microsoft, Yahoo, Apple, Gοοgle, Facebook, PalTalk και AOL.

Υπό την πίεση της κοινής γνώμης αρκετές από τις εταιρείες αυτές ζήτησαν άδεια από το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να δώσουν λεπτομέρειες για τα δεδομένα που παρέδιδαν στις διάφορες διωκτικές αρχές.

Η Apple, η οποία είχε δηλώσει ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη του Prism, ανακοίνωσε ότι δέχτηκε 4 με 5 χιλιάδες αιτήματα από ομοσπονδιακές, πολιτειακές και τοπικές αρχές, τα οποία αφορούσαν 9 με 10 χιλιάδες λογαριασμούς και συσκευές το διάστημα 1 Δεκεμβρίου 2012 έως 31 Μαΐου 2013. Η «πιο συχνή» μορφή αιτήματος προερχόταν από την αστυνομία και αφορούσε έρευνες για αγνοούμενους, για ληστείες και άλλα αδικήματα, καθώς και την πρόληψη αυτοκτονιών.

Νωρίτερα η Microsoft και το Facebook ανακοίνωσαν στοιχεία που καλύπτουν διαφορετικό χρονικό διάστημα, το πρώτο εξάμηνο του 2012. Η πρώτη δέχτηκε 6 με 7 χιλιάδες αιτήματα και η δεύτερη 31 έως 32 χιλιάδες.

Διαφορετική στάση κρατούν ωστόσο η Google και το Twitter -οι δύο εταιρείες θεωρούν ότι η δημοσιοποίηση αυτών των συνολικών στοιχείων δεν είναι χρήσιμη. Σε ανακοίνωσή της η Google επισημαίνει ότι τα αιτήματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια πρέπει να διαχωρίζονται από τα εντάλματα έρευνας για ποινικά αδικήματα.

Όσον αφορά το εάν η NSA είχε «άμεση πρόσβαση» στους διακομιστές των εταιρειών, όπως ανέφεραν τα δημοσιεύματα, η Apple διαβεβαιώνει ότι αυτό δεν συμβαίνει -αντίθετα παραδίδει η ίδια «όσο λιγότερα» δεδομένα χρειάζεται, εφόσον ένα αίτημα των αρχών γίνεται δεκτό.

Ακόμα, η εταιρεία διαβεβαιώνει ότι οι συνομιλίες και βιντεοκλήσεις που πραγματοποιούνται μέσω του iMessage και του Facetime «προστατεύονται από κρυπτογράφηση από τη μία άκρη έως την άλλη έτσι ώστε κανείς εκτός από τον αποστολέα και τον παραλήπτη να μην μπορεί να τις δει ή να τις διαβάσει. Η Apple δεν μπορεί να αποκρυπτογραφήσει αυτά τα δεδομένα».

Η ΝSA από την πλευρά της έχει αναγνωρίσει την ύπαρξη του Prism, διατείνεται όμως ότι το πρόγραμμα παρακολούθησης αφορά «μη αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών».

Οι ανακοινώσεις της Apple, της Μicrosoft και της Google δεν διευκρινίζουν τη γεωγραφία του προγράμματος παρακολούθησης.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press