7 Ιουν 2013

Ο νέος τρόπος να αποφύγετε τα σφραγίσματα

Εννοείται και τον... τρόχο



Το τυρί βοηθά στη μείωση του σχηματισμού "κοιλοτήτων" στα δόντια, επειδή εξουδετερώνει το οξύ της οδοντικής πλάκας, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα που έχουν υποστεί ζύμωση κάνουν το περιβάλλον του στόματος μας πιο αλκαλικό, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει την ανάγκη να ακολουθήσει κανείς κάποια οδοντιατρική θεραπεία.

Οι ειδικοί ανακάλυψαν επίσης ότι το τυρί δημιουργεί ένα προστατευτικό φιλμ γύρω από τα δόντια.
Σύμφωνα με τη μελέτη όσο υψηλότερο είναι το pH του στόματος (δηλαδή πιο αλκαλικό) στην επιφάνεια των δοντιών, τόσο καλύτερα προστατεύονται τα περισσότερα δόντια από οδοντική διάβρωση, η οποία προκαλεί «κοιλότητες» γεγονός που οδηγεί σε σφραγίσματα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την Ακαδημία της Γενικής Οδοντιατρικής στις ΗΠΑ, και συμμετείχαν σε αυτή 68 παιδιά ηλικίας μεταξύ 12 και 15 που χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες.
Στους συμμετέχοντες της μίας ομάδας ζητήθηκε να καταναλώσουν ημερησίως μια μερίδα τσένταρ, στην άλλη ομάδα γιαούρτι χωρίς ζάχαρη, και στην τελευταία ένα ποτήρι γάλα, και να ξεπλύνουν μετά το στόμα τους.

Τα επίπεδα του ρΗ στην οδοντική πλάκα μετρήθηκαν πριν από την κατανάλωση γαλακτοκομικών, και στη συνέχεια έπειτα από δέκα λεπτά, 20 λεπτά και μισή ώρα μετά.
Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν γιαούρτι ή ήπιαν γάλα δεν παρουσίασαν αλλαγές στα επίπεδα του pH στο στόμα τους σε κάποιο από τα διαστήματα, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Δρ, Vipul Yadav.

Από την άλλη πλευρά όσοι έτρωγαν τυρί παρουσίασαν ταχεία αύξηση στα επίπεδα του pH της στοματικής τους κοιλότητας σε κάθε ένα από τα χρονικά διαστήματα κατά τα οποία αυτό μετρήθηκε.

Επιμέλεια: Μάνος Σιγανός

PATHFINDER

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου