17 Ιουν 2013

Το στρες βλάπτει (και) το σπέρμα




Το στρες μπορεί να καταστρέψει μόνιμα το ανδρικό σπέρμα και να ανακόψει την ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών του άνδρα, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Συγκεκριμένα ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια διαπίστωσαν ότι το έντονο στρες και η κατάθλιψη μπορεί να προκαλέσει μόνιμες αλλαγές στο γενετικό υλικό των σπερματοζωαρίων, οι οποίες μπορεί να «περάσουν» στους απογόνους του άνδρα. Οι αλλαγές αυτές μπορούν να «περάσουν» τόσο τα αγόρια,  όσο και στα κορίτσια.

Από την άλλη οι συνέπειες του στρες αφορούν το σπέρμα, όχι μόνο των ανδρών, αλλά και των εφήβων ή των παιδιών. 

Οι ειδικοί για έξι εβδομάδες υπέβαλαν σε στρεσογόνους παράγοντες (λ.χ. η αλλαγή του κλουβιού ή θόρυβο) μια ομάδα αρσενικών ποντικιών, τα οποία δεν είχαν ακόμη αναπαραχθεί.
Οι επιστήμονες, αφού υπέβαλαν τα αρσενικά ποντίκια σε εξετάσεις, διαπίστωσαν ότι το στρες προκαλούσε μία επιγενετική αλλαγή στα σπερματοζωάριά τους.

Όταν τα ποντίκια αναπαράχθηκαν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι απόγονοί τους εμφάνιζαν μειωμένη αντίδραση του οργανισμού τους στο στρες.

Οι ερευνητές γράφουν ότι τα ευρήματά τους ίσως να ισχύουν και για τους ανθρώπους. Τονίζουν όμως ότι δεν γνωρίζουν εάν  η αφύσικα μειωμένη αντίδραση του οργανισμού στο στρες είναι ωφέλιμη ή όχι.

Η μειωμένη αντίδραση στο στρες εξασφαλίζει την επιβίωση σε ένα στρεσογόνο περιβάλλον, αλλά από την άλλη πλευρά σημαίνει ότι  ο οργανισμός δεν έχει την ικανότητα να αντιδρά με τον κατάλληλο τρόπο σε στρεσογόνες αλλαγές με συνέπεια τον αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης προβλημάτων ψυχικής υγείας.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στην «Επιθεώρηση Νευροεπιστήμης» (JON).

Επιμέλεια: Μ. Σιγανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου