30 Απρ 2013

Πότε ο ιδρώτας δεν είναι "αθώος"



Μπορεί ένα πρόβλημα έντονης εφίδρωσης που εμφανίζεται ξαφνικά να κρύβει ένα σοβαρότερο πρόβλημα υγείας; Οι ειδικοί λένε ναι. Δείτε τι μπορεί να σημαίνει η υπερβολική εφίδρωση και τι μπορείτε να κάνετε.

Πότε φταίει ο θυρεοειδής

Ο υπερθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει υπερβολική εφίδρωση. Στην περίπτωση αυτή θα ιδρώνετε σε όλο το σώμα (γενικευμένη υπεριδρωσία). Ο υπερθυρεοειδισμός εκδηλώνεται όταν ο θυρεοειδής αδένας παράγει υπερβολική ποσότητα θυρεοειδικών ορμονών, γεγονός που επηρεάζει το μεταβολισμό του σώματος. Αν έχετε υπερθυρεοειδισμό θα παρατηρήσετε και άλλα συμπτώματα, όπως ταχεία και απότομη απώλεια βάρους, δυσκολία στον ύπνο, άγχος, αυξημένη όρεξη, ταχυπαλμία ή τρόμο (τρέμουλο)  στα χέρια.

Όταν φταίει το άγχος

Οι αγχώδεις διαταραχές, δεν επηρεάζουν μόνο τις σχέσεις σας με τους άλλους ή την καθημερινή σας ζωή, ίσως ευθύνονται και για την έντονη εφίδρωση που αντιμετωπίζετε.  Σε ορισμένα άτομα η έντονη  εφίδρωση εκδηλώνεται συχνά σε περιόδους που το άγχος κυριαρχεί. Αν αντιμετωπίζετε αγχώδεις διαταραχές θα έχετε πιθανότατα και άλλα συμπτώματα. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια, ναυτία, δυσκολία στη συγκέντρωση ή τον ύπνο και υπερβολική ανησυχία.

Άλλες παθολογικές καταστάσεις

Σε ορισμένες παθολογικές καταστάσεις όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης, ο ιδρώτας έχει χαρακτηριστική οσμή.  Αν ιδρώνετε υπερβολικά, και αυτό δεν οφείλεται στην ζέστη, μπορεί επίσης να υπάρχει κάποιο καρδιολογικό πρόβλημα. Αν  λοιπόν σας εκδηλωθεί ξαφνικά υπεριδρωσία ή παρατηρήσετε ότι ο  ιδρώτας σας  μυρίζει έντονα, καλό θα είναι να συμβουλευτείτε γιατρό. Υπεριδρωσία μπορεί επίσης να εκδηλωθεί και σε γυναίκες στην εμμηνόπαυση, αλλά και στους παχύσαρκους.

PATHFINDER

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου