15 Μαΐ 2013

Κοιλιά... φέτες: 10 πράγματα που σίγουρα θα σας εκπλήξουν

Το καλοκαίρι πλησιάζει επικίνδυνα (για να μην πούμε ότι έφτασε κιόλας) και η αξιοζήλευτη κοιλιά - σανίδα παραμένει (δυστυχώς) άπιαστο όνειρο για αρκετούς. 

Το 6 pack είναι…hot spot. Γνωρίζετε όμως, ότι πρόκειται για έναν και όχι για 6 μυς; Ο ορθός κοιλιακός είναι αυτός ο οποίος «διαχωρίζεται» από τον πυκνό συνδετικό ιστό, δημιουργώντας τα επονομαζόμενα περιτόνια. Τι άλλο δεν ξέρετε για τους μυς, που προκαλούν θαυμασμό αλλά και φθόνο;


Δεν χρειάζεται καθημερινή εκπαίδευση
Ας ξεκινήσουμε με τα «καλά νέα». Η καθημερινή άσκηση των κοιλιακών μπορεί να υπερφορτώσει τους μυς. Πολλοί άνθρωποι εστιάζουν μόνο στους κοιλιακούς μυς, παραμελώντας το υπόλοιπο σώμα. Αυτό ακριβώς μπορεί να φέρει τα αντίθετα αποτελέσματα και να προκαλέσει ζημιές τους μυς. Οι ειδικοί συνιστούν τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα άσκηση.

Μόνο οι ασκήσεις κοιλιακών δεν αρκούν
Είναι επίσης σημαντικό να «αναμίξετε» τις ασκήσεις των μυϊκών ομάδων αλλά και το διατροφικό σας πρόγραμμα. Μάλιστα, μία νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Strength and Conditioning Research» έδειξε, ότι ακολουθώντας ένα πρόγραμμα ρουτίνας για να δυναμώσετε τους κοιλιακούς σας μυς, δε θα σας προσφέρει μία λεπτή και γραμμωμένη μέση. Για να τους αποκτήσετε χρειάζεται να εκπαιδεύσετε όλες τις μεγάλες ομάδες των μυών σας, να κάνετε ασκήσεις cardio και να ακολουθείτε μια υγιεινή διατροφή.

Για δυνατούς κοιλιακούς χρειάζεστε δυνατή πλάτη
Οι κοιλιακοί χρειάζονται στήριξη, κάτι που προσφέρει η πλάτη και ιδιαίτερα η μέση. Μια ισχυρή μέση σας δίνει τη δυνατότητα να ολοκληρώσετε εντατικές προπονήσεις για τους κοιλιακούς σας. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν έχετε παραμελήσει τη μέση και την πλάτη σας, όχι μόνο θα δυσκολεύεστε να ολοκληρώσετε ένα προπονητικό πρόγραμμα (άρα δε θα έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα), αλλά θα αυξήσετε τις πιθανότητες να τραυματιστείτε.

Ο καλύτερος εξοπλισμός
Μπορεί διάφορες εταιρείες να υπόσχονται, ότι τα μηχανήματά τους είναι ιδανικά για…ιδανικούς κοιλιακούς, αλλά μια μελέτη του 2001, διαπίστωσε ότι τα καλύτερα αποτελέσματα τα παρέχουν ασκήσεις που χρειάζονται ελάχιστο εξοπλισμό. Οι ερευνητές εξέτασαν την ποσότητα της μυϊκής δραστηριότητας, που απαιτείται από τους συμμετέχοντες, ενώ πραγματοποιούσαν 13 βασικές ασκήσεις κοιλιακών. Το αποτέλεσμα ήταν, ότι τα συγκεκριμένα μηχανήματα μπορεί μεν να ασκούν τους μυς, αλλά όχι καλύτερα από τις κλασικές συνδυαστικές ασκήσεις.

Ορισμένες ασκήσεις δεν αξίζουν τον κόπο
Στην ίδια μελέτη μάλιστα, αποκαλύφθηκε ότι ορισμένες πολυδιαφημισμένες ασκήσεις για κοιλιά «σανίδα» δεν αξίζουν καν τον κόπο και τον χρόνο σας. Μάλιστα, αποδείχτηκε, ότι οι κλασικές ασκήσεις κοιλιακών (πλάγιοι και με τα πόδια σε ορθή γωνία) είναι ίσως οι πιο αποτελεσματικές.

Έχετε όσο κοιλιακό λίπος βλέπετε στον καθρέφτη;
Υπάρχουν δύο τύποι λίπους: το υποδόριο και το σπλαχνικό. Το υποδόριο λίπος είναι το πιο κοινό και βρίσκεται σε όλο το σώμα, ακριβώς κάτω από το δέρμα, ενώ το σπλαχνικό είναι βαθιά μέσα στον κορμό και «τυλίγει» την καρδιά, το συκώτι και άλλα σημαντικά όργανα. Ενώ το υποδόριο λίπος είναι εύκολο να το παρατηρήσουμε στον καθρέφτη, το σπλαχνικό λίπος είναι δύσκολο να εντοπιστεί χωρίς αξονική ή μαγνητική τομογραφία. Στην πραγματικότητα, είναι πιθανό άτομα αρκετά αδύνατα να έχουν πάρα πολύ σπλαχνικό λίπος.

Δεν είναι όλοι οι εύσωμοι ίδιοι
Το σπλαχνικό λίπος δεν είναι μόνο πιο δύσκολο να ανιχνευθεί, αλλά και πιο επικίνδυνο από το υποδόριο. Είναι πιθανό να παράγει ουσίες, που μπορεί να βλάψουν την καρδιά και τα αιμοφόρα αγγεία, ενώ ταυτόχρονα μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του σώματός να χρησιμοποιεί την ινσουλίνη.

Μάλιστα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην Επιθεώρηση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, διαπίστωσε, ότι το σπλαχνικό λίπος έχει μεγαλύτερη επίδραση στην καρδιαγγειακή υγεία των γυναικών μεγαλύτερης ηλικίας από ό, τι η παχυσαρκία.

Επιπλέον, το σπλαγχνικό λίπος θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην ψυχική υγεία, σύμφωνα με άλλη μελέτη, η οποία αφού συνέκρινε άτομα με διαφορετικά επίπεδα λίπους, ανακάλυψε, ότι οι συμμετέχοντες που είχαν περισσότερο λίπος στην κοιλιά, είχαν 145% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν άνοια σε σχέση με τους συμμετέχοντες, που είχαν λιγότερο κοιλιακό λίπος.

Η επίπεδη κοιλιά θέλει σωστή διατροφή
Μια ισπανική μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Diabetes Care» διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μιας διατροφής πλούσιας σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, μπορεί πραγματικά να βοηθήσει στην μείωση του σωματικού βάρους στην κοιλιά και πιο συγκεκριμένα, στη συσσώρευση σπλαχνικού λίπους. Τα τρόφιμα όπως τα αβοκάντο, τα καρύδια και το ελαιόλαδο είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία συμβάλλουν σημαντικά και στη μείωση της κακής χοληστερόλης (LDL).

Ένα γερό στομάχι προστατεύει από τραυματισμούς
Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον στρατό των ΗΠΑ, διαπίστωσε ότι οι ισχυροί κοιλιακοί μυς συνδέονται άμεσα με την πρόληψη των τραυματισμών. Οι ερευνητές παρακολούθησαν 120 στρατιώτες κατά τη διάρκεια ενός έτους στον τομέα της κατάρτισης και διαπίστωσαν ότι εκείνοι που ήταν σε θέση να εκτελέσουν «κοιλιακούς» (73 επαναλήψεις σε 2 λεπτά) είχαν 5 φορές λιγότερες πιθανότητες να υποφέρουν από τραυματισμούς, συμπεριλαμβανομένων αυτών στην οσφυϊκή χώρα, από τους άνδρες που ολοκλήρωσαν λιγότερες από 50 ασκήσεις κοιλιακών.

www.imdb.com
Bonus: Το πρώτο 6 pack στη μεγάλη οθόνη
Μπορεί σήμερα η επίδειξη μιας γραμμωμένης κοιλιάς να είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο, ειδικά στη μεγάλη οθόνη, αλλά τα πράγματα δεν ήταν πάντα έτσι. Όταν ο Clark Gable έβγαλε τη μπλούζα του το 1934 σε μία σκηνή της ταινίας «It Happened One Night», αποκαλύπτοντας τους κοιλιακούς του μυς, λέγεται ότι οι πωλήσεις των εσωρούχων έπεσαν κατακόρυφα. O ίδιος πάντως κάρδισε το Όσκαρ Α΄ανδρικού ρόλου και μαζί με αυτό το θαυμασμό ολόκληρου του πλανήτη.

http://www.clickatlife.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου