15 Μαΐ 2013

Ενιαίος φόρος ακινήτων στη θέση του ειδικού τέλους

Μέσω της ΔΕΗ θα εισπραχθεί φέτος και από το 2014 μεταφέρεται στις ΔΟΥ

Σε συμφωνία για αντικατάσταση του ειδικού τέλους ακινήτων από ενιαίο - προοδευτικό - φόρο, ο οποίος θα συνεχίσει για το 2013 να εισπράττεται μέσω της ΔΕΗ, ΔΕΗ+4,08% κατέληξαν οι κυβερνητικοί εταίροι στη σύσκεψη που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Προσερχόμαστε στις συζητήσεις με την τρόικα με κοινές θέσεις σε όλα τα εκκρεμή θέματα», ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά τη σύσκεψη ενώ διαβεβαίωσε ότι μόνο για φέτος ο ενιαίος φόρος θα εισπράχθεί μέσω της ΔΕΗ.
Ερωτηθείς για το ποσοστό της μείωσης απάντησε ότι «θα κάνουμε την πρότασή μας στην τρόικα και θα σας πούμε».

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η πρόταση που θα συζητηθεί με την τρόικα είναι ο ενιαίος φόρος να εμπεριέχει έναν μειωμένο συντελεστή ο οποίος σε σχέση με το ΕΕΤΗΔΕ θα επιφέρει μια απώλεια εσόδων της τάξης του 10% - 15%.
Η απώλεια αυτή στα έσοδα, που εκτιμάται στα 200 εκατ. ευρώ, θα καλυφθεί με τρεις τρόπους:
- Από ακίνητα εκτός σχεδίου, ηλεκτροδοτούμενα, τα οποία σήμερα επιβαρύνονται με τον κατώτατο συντελεστή και θα πάνε στο εξής στο μέσο όρο των δήμων
- Από ακίνητα που ενοικιάζει από ιδιώτες το δημόσιο, χωρίς όμως να εισπράττει το ΕΕΤΗΔΕ και
- Από εξαιρέσεις που υπάρχουν σήμερα σε διάφορα ακίνητα, όπου οι δήμοι δεν επιβάλλουν ΕΕΤΗΔΕ ή ΤΑΠ.
Αυτές οι τρεις δράσεις θα αποφέρουν μαζί στο δημόσιο περίπου 140 εκατ. και τα υπόλοιπα 60 από τα 200 της απώλειας, θα καλυφθούν από τη μεγαλύτερη απόδοση που θα έχει στο εξής ο ενιαίος φόρος σε σχέση με αυτή ου υπολογίζει η τρόικα.
Επιπλέον, σύμφωνα με τους κύκλους του ΥΠΟΙΚ, θα γίνει προσπάθεια να ενταχθούν στο σύστημα και τα αγροτεμάχια.


Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων, υπογράμμισε την ανάγκη να περάσουμε προοδευτικά, με κάποιο αφορολόγητο όριο, από το ΕΕΤΗΔΕ στον ενιαίο φόρο ακινήτων και πρόσθεσε πως αυτή είναι η θέση με την οποία θα διαπραγματευτούμε με την τρόικα. Παράλληλα ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε πως «ο μηχανισμός είσπραξης του ενιαίου φόρου ακινήτων θα είναι, για το 2013, η ΔΕΗ για τις ηλεκτροδοτούμενες επιφάνεις και για τα άλλα που θα προστεθούν θα υπάρχει ο μηχανισμός των εφοριών και το 2014 θα μεταφερθεί όλο αυτό στην ολοκληρωμένη του μορφή στις εφορίες, χωρίς τη ΔΕΗ».

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη να ολοκληρωθούν οι συζητήσεις το ταχύτερο γιατί πρέπει η κοινωνία να προστατευτεί μέσα σε μια Ευρώπη που είναι «νευρική και επικίνδυνη για τον εαυτό της».

ICON/KΩΣΤΑΣ ΜΠΑΛΤΑΣ
Όσον αφορά σενάρια ανασχηματισμού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ χαρακτήρισε «αστείο» και «προσβλητικό» να τίθεται θέμα δικής του συμμετοχής στην κυβέρνηση.
Το ΠΑΣΟΚ, συνέχισε, θεωρεί ότι έχει μια ευθύνη να λειτουργεί ως εγγυητής της σταθερότητας συμπληρώνοντας πως «μπορούμε να δεχτούμε πιέσεις μέχρι ενός σημείου». «Αυτή την κυβέρνηση δεν την χαρίζουμε σε κανέναν, ούτε στη ΝΔ, ούτε σε κανέναν άλλον γιατί για μας είναι ιστορικό ζήτημα να πετύχει η χώρα. Και  η εμπειρία της Κύπρου διδάσκει πάρα πολλά. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», συμπλήρωσε.
Όσον αφορά σενάρια ανασχηματισμού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε πως είναι ένα τυπικό θέμα που αφορά τον Πρωθυπουργό ενώ χαρακτήρισε «αστείο» και «προσβλητικό» να τίθεται θέμα δικής του συμμετοχής στην κυβέρνηση, «λες και το να γίνω ξανά αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημαίνει για μένα κάτι».


Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, εξερχόμενος από το Μέγαρο Μαξίμου, ανακοίνωσε ότι οι κυβερνητικοί εταίροι θα διαπραγματευτούν με την τρόικα έχοντας κοινή θέση όσον αφορά στο ειδικό τέλος ακινήτων. «Προσερχόμαστε με κοινή θέση, πρόταση και διεκδίκηση να αντικατασταθεί το ΕΕΤΗΔΕ από τον ενιαίο φόρο ακινήτων και μάλιστα με προοδευτικό χαρακτήρα», είπε διευκρινίζοντας πως ο μηχανισμός είσπραξης θα είναι η ΔΕΗ.
Όπως υποστήριξε ο κ. Κουβέλης, ο ενιαίος φόρος θα σημάνει ελάφρυνση των ελλήνων πολιτών και μάλιστα πολλή μεγάλη εκείνων που είναι οικονομικά αδύναμοι.
Καταλήγοντας δήλωσε: «Δεν συζητήθηκε τίποτε άλλο εκτός από τα θέματα που αποτελούν το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης».
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Τα νέα μέτρα είναι εδώ και καιρό και προαποφασισμένα και προδιαγεγραμμένα, το πώς θα λέγονται έχει μικρή σημασία, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του μετά την σύσκεψη των κυβερνητικών εταίρων.
Παράλληλα κατηγορεί την συγκυβέρνηση ότι προσπαθεί να παρουσιάσει ως επιτυχία την παράταση ενός μέτρου, που είχε δεσμευτεί ότι θα καταργήσει. «Ο ελληνικός λαός, όμως, τους έχει πια καταλάβει», προσθέτει.
Καταλήγοντας επισημαίνει πως προϋπόθεση για την έξοδο από την κρίση και τη σωτηρία της κοινωνίας, είναι η ανατροπή της κυβέρνησης και της μνημονιακής πολιτικής.
Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Νότης Μαριάς. «Η πολυδιαφημισμένη σύσκεψη των αρχηγών της συγκυβέρνησης επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά ότι στο τέλος πάντα γίνεται αυτό που θέλουν ο Τόμσεν και η παρέα του», δήλωσε.
Με αφορμή τον φόρο ακινήτων, η Χρυσή Αυγή κατηγορεί την κυβέρνηση για εμπαιγμό και κοροϊδία.
«Οι τροϊκανοί εσωτερικού εμπαίζουν και κοροϊδεύουν στεγνά έναν ολόκληρο λαό που τον έχουν καταδικάσει στην εξαθλίωση», σημειώνει και προσθέτει: «Αντί ο Σαμαράς να τηρήσει την προεκλογική του δέσμευση και να καταργήσει το χαράτσι, τού αλλάζει όνομα λες και οι Έλληνες τρώνε κουτόχορτο και τον πιστεύουν».

http://www.naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου