15 Μαΐ 2013

Βακτήρια του εντέρου βοηθούν στο αδυνάτισμα

Βακτήρια που ζουν στο έντερο και ενδέχεται να μπορούν να χρησιμοποιηθούν
για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας και του διαβήτη τύπου 2, εντόπισαν ερευνητές του Καθολικού Πανεπιστημίου της Louvain, στο Βέλγιο, στα πλαίσια πειραμάτων σε ποντίκια.
Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences, έδειξαν ότι η υγεία παχύσαρκων ποντικιών βελτιώθηκε εντυπωσιακά, όταν αυτά κατανάλωσαν ένα ζωμό πλούσιο στο βακτήριο Akkermansia muciniphila.
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι το συγκεκριμένο βακτήριο, που αποτελεί το 3% – 5% του συνόλου των εντερικών βακτηρίων και ο αριθμός του μειώνεται σε περιπτώσεις παχυσαρκίας, επιδρά στην βλεννογόνο επένδυση του εντέρου και τροποποιεί τη διαδικασία απορρόφησης των τροφών από τον οργανισμό.
Το  Akkermansia muciniphila χορηγήθηκε σε ποντίκια τα οποία ακολουθούσαν δίαιτα πλούσια σε λίπος και είχαν διπλάσιο βάρος από το φυσιολογικό. Χωρίς οποιαδήποτε άλλη αλλαγή στη διατροφή τους, τα παχύσαρκα τρωκτικά έχασαν περίπου το μισό από το επιπλέον βάρος τους. Έπεσαν, επίσης, τα υψηλά επίπεδα αντίστασης στην ινσουλίνη που εμφάνιζαν προηγουμένως – βασικό σύμπτωμα του διαβήτη τύπου 2.
“Δεν αντιστρέψαμε εντελώς τη διαδικασία της παχυσαρκίας αλλά πετύχαμε πολύ μεγάλη μείωση της λιπώδους μάζας”, δήλωσε ο καθηγητής Patrice Cani.
“Είναι εκπληκτικό το γεγονός ότι ένα από τα χιλιάδες είδη βακτηρίων που βρίσκονται στον οργανισμό μας μπορεί να έχει τόσο μεγάλη επίδραση. Πρόκειται για την πρώτη ένδειξη ότι υπάρχει ευθεία σχέση ανάμεσα σε συγκεκριμένα είδη και την βελτίωση του μεταβολισμού”, τόνισε.
Στο ανθρώπινο σώμα βρίσκονται 10 φορές περισσότερα βακτήρια από ότι κύτταρα και όλο και περισσότερα στοιχεία δείχνουν ότι επηρεάζουν την υγεία μας.
Παλαιότερες μελέτες έχουν βρει διαφορές μεταξύ των τύπων και του αριθμού βακτηρίων στα έντερα αδύνατων και παχύσαρκων ανθρώπων ενώ οι εγχειρίσεις γαστρικού bypass φαίνεται ότι επιδρούν στην ισορροπία τους.
Πάντως, για να διαπιστωθεί αν το ίδιο βακτήριο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε υπέρβαρους ανθρώπους, χρειάζεται να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις.

Θεόδουλος Γεωργιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου