13 Μαΐ 2013

Πώς να αγοράσετε το ιδανικό ποδήλατο



Τώρα που η τιμή της βενζίνης έχει φθάσει στα ύψη, η καλύτερη λύση για να κάνετε οικονομία είναι το ποδήλατο. Χρησιμοποιώντας το ποδήλατο αντί για το αυτοκίνητο, εκτός από το οικονομικό, θα αποκομίσετε και πολλά άλλα οφέλη. Το σημαντικότερο ίσως είναι ότι βελτιώνετε την υγεία σας και γυμνάζεστε. Έπειτα προστατεύετε το περιβάλλον, αφού αποτελεί το φιλικότερο μέσο μεταφοράς προς το περιβάλλον. Τέλος το ποδήλατο αποτελεί μια ευχάριστη μορφή δραστηριότητας που μπορεί να σας χαρίσει πολλές συγκινήσεις. Πως όμως θα επιλέξετε το κατάλληλο ποδήλατο για σας; Συγκεντρώσαμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες που χρειάζεστε για να αγοράσετε ποδήλατο, είτε πρόκειται για το πρώτο σας ποδήλατο, είτε θέλετε να αντικαταστήσετε το παλιό σας.

Ποιος τύπος ποδηλάτου σας ταιριάζει;

Προτού αγοράσουμε ποδήλατο θα πρέπει να έχουμε κατά νου τη χρήση για την οποία το θέλουμε και τις αποστάσεις που θα διανύουμε. Αν το θέλουμε για χρήση στην πόλη, ιδανικά είναι το ποδήλατα δρόμου ή πόλεως.  Είναι συνήθως πιο ξεκούραστα και έχουν ρόδες σχεδόν λείες, ώστε να μειώνεται η τριβή με το οδόστρωμα. Αν διανύουμε μεγάλες αποστάσεις ή πηγαίνουμε με το ποδήλατο μας στη δουλεία και θέλουμε να φθάνουμε εκεί ατσαλάκωτοι, τότε ένα ποδήλατο με ηλεκτρική υποβοήθηση, είναι μάλλον ιδανικό για μας, αφού χρειάζεται λιγότερο κόπο στο πετάλι.
Στην περίπτωση που θέλουμε να κουβαλάμε μαζί μας το ποδήλατο (π.χ. στα μέσα μαζικής μεταφοράς) ίσως πρέπει να σκεφτούμε να αγοράσουμε ένα σπαστό. Αν το χρησιμοποιούμε και στο βουνό ή σε πιο ανώμαλο δρόμο μπορεί τις ανάγκες μας να καλύπτει καλύτερα ένα mountain bike, που έχει πιο χονδρές ρόδες και είναι κατάλληλο για πιο ανώμαλες επιφάνειες. Ακόμη υπάρχουν και τα ποδήλατα trekking που είναι κατάλληλά και για τους δρόμους της πόλης, αλλά και για διαδρομές σε λιγότερο ομαλούς δρόμους.
Σημαντικό ρόλο στην επιλογή ποδηλάτου παίζει επίσης και αν είμαστε αρχάριοι ή πιο έμπειροι ποδηλάτες. Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να επιλέξουμε ένα ποδήλατο με  «low step» δηλ. χαμηλό σκελετό που μας επιτρέπει να ανεβαίνουμε και να κατεβαίνουμε εύκολα από αυτό.  Τα πάντα για όλα τα είδη ποδηλάτων μπορείτε να δείτε στο βίντεο του αφιερώματός μας.

Επιλέξτε το σωστό μέγεθος

Οι περισσότερες εταιρείες ποδηλάτων κατασκευάζουν ποδήλατα σε ποικίλα μεγέθη small, large, medium κτλ. Για τις γυναίκες και τους μεσαίου αναστήματος άνδρες συνήθως κατάλληλα είναι τα small ή large,  για πιο ψηλούς το extra large κτλ. Ένας εμπειρικός τρόπος να ελέγξετε αν το ύψος του ποδηλάτου είναι το κατάλληλο είναι ο εξής:  Καθίστε στη μέση του ποδηλάτου και υπολογίσετε την απόσταση του πάνω μέρους του (τον τελευταίο οριζόντιο σωλήνα του σκελετού) από το καβάλο σας.
Η ιδανική απόσταση είναι περίπου 6 εκατοστά για τα ποδήλατα βουνού. Αρκετά ποδήλατα πόλεως δεν έχουν ποικιλία μεγεθών έχετε ωστόσο τη δυνατότητα να τα φέρετε στα μέτρα σας, τοποθετώντας τη σέλα στο σωστό ύψος. Ο παρακάτω πίνακας θα σας βοηθήσει περισσότερο στην επιλογή του κατάλληλου μεγέθους.

Πίνακας μεγεθών ποδηλάτων

Mountain bike
Ύψος Ποδηλάτη (εκατοστά) Μέγεθος ποδήλατου
148 – 158 XS
158 – 168  S
168 – 178 M
178 – 185   L
185 – 193 XL
193 – 198   XXL
Mountain bike Γυναικών
Υψος ποδηλάτη (εκατοστά) Μέγεθος ποδηλάτου
148 – 158 XS
158 – 168 S
168 – 178 M
178 – 185 L

Road bike
Υψος ποδηλάτη (εκατοστά) Μέγεθος ποδηλάτου
148 – 152 XXS
152 – 160  XS
160 – 168 S
168 – 175 M
175 – 183 L
183 – 191 XL
191 – 198 XXL
Road bike Γυναικών
Ύψος Ποδηλάτη (εκατοστά)     Μέγεθος ποδηλάτου
147 – 155 XXS
155 – 160 XS
160 – 165 S
165 – 172 M
172 – 180 L

Hybrid bike
Ύψος Ποδηλάτη (εκατοστά)    Μέγεθος ποδηλάτου
147 – 155 XS
155 – 165 S
165 – 175 M
175 – 183 L
183 – 191 XL
191 – 198 XXL

 BMX bike
Ύψος ή Ηλικία Ποδηλάτη  
Ποδήλατο
Εκατοστά Ηλικία Εκ.τροχού
110 – 122 5 – 7 ετών 40
122 – 147 7 – 11 ετών 46
147 – 193 11+ ετών 50

Ποιο είναι το κόστος ενός ποδηλάτου:

Για να αγοράσετε ένα καλό ποδήλατο, θα πρέπει να διαθέσετε από 250 με 300 ευρώ περίπου. Αν δεν επιθυμείτε να ξοδέψετε τόσα χρήματα υπάρχει βέβαια και η λύση να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο ποδήλατο. Αν είστε προσεκτικοί στην αγορά του, ένα μεταχειρισμένο ποδήλατο μπορεί να το έχετε πάρα πολλά χρόνια, αφού τα εξαρτήματα ενός καλό ποδηλάτου, αλλά και ο σκελετός είναι αρκετά ανθεκτικά. Προσέξτε βέβαια να είναι σε καλή κατάσταση, να μην είναι σκουριασμένο κτλ.

Τα σημεία- κλειδιά  που πρέπει να ελέγξετε:

Ταχύτητες: Ένα ποδήλατο χωρίς ταχύτητες, είναι συνήθως κατάλληλο για μικρές αποστάσεις. Αν διανύετε μεγαλύτερες καλό είναι να διαθέτει ταχύτητες. Μάλιστα, το ιδανικό είναι να έχει τουλάχιστον 18 ταχύτητες, για να ανταποκρίνεται σε όλες τις κλίσεις του εδάφους. Αυτό συνεπάγεται ότι πρέπει να έχει τρία γρανάζια μπροστά και τουλάχιστον 6 πίσω. Οι χαμηλότερες ταχύτητες θα σου επιτρέψουν να ανέβεις με άνεση μια ανηφόρα ή έναν λόφο.
Οι αναρτήσεις: Οι αναρτήσεις ενός ποδηλάτου, το καθιστούν πιο άνετο, αφού απορροφούν τους κραδασμούς. Ένα ποδήλατο χωρίς αναρτήσεις απορροφά τους κραδασμούς -σε μικρότερο βαθμό- μέσω των ελαστικών, όμως, για μεγαλύτερη μείωση των κραδασμών και μικρότερη επιβάρυνση της μέσης σας, καλό είναι να έχει και αναρτήσεις. Τα ποδήλατα που με αναρτήσεις κινούνται πιο εύκολα στους ανώμαλους δρόμους, ενώ σας προστατεύουν από τις λακκούβες ή τις κακοτεχνίες των δρόμων της πόλης.
Το τιμόνι: Υπάρχουν πολλοί τύποι τιμονιών. Θα βρείτε ποδήλατα με τιμόνια από διάφορα υλικά, με διαφορετικές προδιαγραφές, βάρη και μήκη. Το ίσιο και το ελαφρώς γυρτό. Αν επιλέξετε τον πρώτο τύπο, πρέπει να είστε ελαφρώς σκυφτοί καθώς οδηγείτε το ποδήλατο, και αυτό ενδέχεται να σας κουράσει. Ο δεύτερος τύπος είναι πιο ξεκούραστος, έχει τη δυνατότητα ρύθμισης και προσφέρει καλύτερο έλεγχο του ποδηλάτου. Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι ο λαιμός του τιμονιού. Για να διαπιστώσετε αν ο λαιμός του τιμονιού στο ποδήλατό σας είναι στα μέτρα σας, πρέπει πρώτα να ρυθμίσετε τη θέση της σέλας. Ανεβείτε στο ποδήλατο, τοποθετήστε τα πόδια στα πετάλια και πιάστε το τιμόνι. Προσέξτε ώστε κορμός σας, να είναι σε στάση ίδια με εκείνη που θα έχετε όταν κάνετε ποδήλατο. Από τη θέση αυτή πρέπει η μπάρα του τιμονιού να «κρύβει» τον άξονα του μπροστινού τροχού. Αν αυτός φαίνεται, τότε χρειαζόμαστε πιο κοντό λαιμό. Από την άλλη αν βλέπουμε τον τροχού και τον άξονά του μπροστά απ' το τιμόνι, τότε χρειαζόμαστε μακρύτερο λαιμό. Θυμηθείτε ότι το τιμόνι θα πρέπει να βρίσκεται στην ίδια ευθεία με τη σέλα, ή μερικά εκατοστά πιο χαμηλά.
Ο σκελετός: Ένας καλός σκελετός πρέπει να είναι ελαφρύς. Συνήθως οι καλοί σκελετοί είναι κατασκευασμένοι από συνδυασμό ατσαλιού, τιτανίου και αλουμινίου. Η ποιότητα καθορίζει τη «συμπεριφορά» του ποδηλάτου στο δρόμο, την αντοχή του και το πόσο άνετο θα είναι στην χρήση. Είναι λοιπόν σημαντικό για αυτόν τον λόγο, πριν αγοράσετε ποδήλατο να το οδηγήσετε προηγουμένως. Σε γενικές γραμμές πάντως, όσο περισσότερο κοστίζει το ποδήλατο, τόσο καλύτερος είναι συνήθως και ο σκελετός του. Σκεφτείτε ότι ένα μόνο κιλό ελαφρύτερος σκελετός, μπορεί να αυξήσει την τιμή του ποδηλάτου ακόμη και 300 ευρώ.
Η σέλα:  Φροντίστε ώστε η σέλα να είναι μαλακή και άνετη, ειδικά αν χρησιμοποιείτε το ποδήλατο για μεγάλες διαδρομές. Το ύψος της πρέπει να βρίσκεται στο ύψος του τιμονιού. Αν στη δοκιμή σας φαίνεται κάπως σκληρή, υπολογίστε ότι θα μαλακώσει με τη χρήση και θα την αισθάνεστε πιο αναπαυτική.
Ελαστικά: Υπάρχουν διαφορετικοί τύποι ελαστικών όπως συμβαίνει και στα αυτοκίνητα. Τα ποδήλατα βουνού έχουν πιο χοντρά λάστιχα ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στο χώμα. Τα ποδήλατα πόλης πιο λεπτά λάστιχα για να κινούνται με περισσότερη άνεση στους ασφάλτινους δρόμους,. Το ποδήλατα δρόμου διαθέτουν ακόμη πιο λεπτά λάστιχα που έχουν τη μικρότερη δυνατή τριβή με το δρόμο και να είναι πιο γρήγορα. Τα λάστιχα σε ένα ποδήλατο πόλης δεν είναι συνήθως τρακτερωτά, αλλά σχεδόν λεία, ώστε να μειώνονται οι αντιστάσεις. Ωστόσο πολλοί οδηγούν προτιμούν τα τρακτερωτά λάστιχα ακόμη και στην πόλη. Ο λόγος είναι ότι θέλουν να μεγιστοποιούν τη γυμναστική που κάνουν με το ποδήλατό τους, αφού με τα τρακτερωτά ελαστικά αυξάνεται ο βαθμός της προσπάθειας που απαιτείται για την κίνηση του ποδηλάτου. Πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι τα λάστιχα αυτά κάνουν περισσότερο θόρυβο και δεν κυλάνε ομαλά σε λείους δρόμους. Αν αγοράσετε ποδήλατό από ένα εξειδικευμένο μαγαζί με ποδήλατα, μπορείτε να ζητήσετε (γνωρίζοντας πλέον τα συν και τα πλην του κάθε λάστιχου) να σας τοποθετήσουν τα λάστιχα της επιλογής σας. Αν, για παράδειγμα, αγοράστε ποδήλατο μάουντεν μπορούν να σας αλλάξουν τα στάνταρ τρακτερωτά του λάστιχα με κάποια πιο ομαλά ή αν αγοράσετε ποδήλατο πόλης να σας αλλάξουν τα στάνταρ λεία λάστιχά με τρακτερωτά.
Φρένα: Υπάρχουν τα κοινά φρένα (V-Brakes) και τα δισκόφρενα. Τα τελευταία χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: τα μηχανικά, που λειτουργούν με συρματόσχοινο και τα υδραυλικά που λειτουργούν με λιπαντικό. Τα δισκόφρενα κοστίζουν περισσότερο, αλλά εξασφαλίζουν αποτελεσματικότερο φρενάρισμα. Τα  V-Brakes είναι τα φρένα με τις γνωστές «δαγκάνες» που μαγκώνουν τον τροχό. Αυτού του είδους τα φρένα δεν αποτελούν καλή επιλογή για χωματόδρομο καθώς μπορεί να  "μπουκώσουν" από τη λάσπη.
Σύντομα στη συνέχεια του αφιερώματός μας θα έχετε τη δυνατότητα να μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ασφαλή χρήση του ποδηλάτου, τον κατάλληλο εξοπλισμό και όλα τα σύγχρονα εξαρτήματα, αλλά και χρήσιμες συμβουλές για τη συντήρηση του ποδηλάτου σας για να το έχετε πολλά χρόνια σαν καινούργιο.

πηγή: pathfinder.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου