27 Μαΐ 2013

Γκίνες για τα λευκά μαρμάρινα κτίρια στο Τουρκμενιστάν

Οι αρχές του Τουρκμενιστάν φιλοδοξούν η πρωτεύουσα της χώρας, Ασγκαμπάτ, να μετατραπεί σε μια πολυτελή «λευκή πόλη», ανέφερε ο εκδότης του βιβλίου των ρεκόρ Γκίνες, Κρεγκ Γκλεντάι, μετά την καταχώρηση της πόλης στα ρεκόρ Γκίνες για την αφθονία των κτιρίων από λευκό μάρμαρο.


«Η πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες για την υψηλότερη πυκνότητα κτιρίων κατασκευασμένων από λευκό μάρμαρο», δήλωσε ο Γκλεντάι, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον δήμαρχο της Ασγκαμπάτ, Ρεντζιεμπγκουελντί Νουρμαμέντοφ.
«Η πρωτεύουσα του Τουρκμενιστάν έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες για την υψηλότερη πυκνότητα κτιρίων κατασκευασμένων από λευκό μάρμαρο», δήλωσε ο Γκλεντάι, κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον δήμαρχο της Ασγκαμπάτ, Ρεντζιεμπγκουελντί Νουρμαμέντοφ. Μέχρι σήμερα, «543 κτίρια από λευκό μάρμαρο, με συνολική έκταση 4.514.000 m2 χτίστηκαν στο Ασγκαμπάτ», είπε. Ο αριθμός των λευκών μαρμάρινων κτιρίων χτισμένων μέσα στην ίδια πόλη είναι τώρα «ο μεγαλύτερος στον κόσμο», δήλωσε επίσης ο επικεφαλής του βιβλίου Γκίνες στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.

Πρόεδρος της χώρας είναι ο Γκουρμπανγκούλι Μπερντουμουκχαμέντοφ, ο οποίος ανέβηκε στην εξουσία το 2006, μετά το θάνατο του προκατόχου του, του εκκεντρικού ηγέτη Σαπαρμουράτ Νιγιαζόφ. Η κυβέρνηση του Τουρκμενιστάν που είναι μια πλούσια σε φυσικό αέριο πρώην Σοβιετική Δημοκρατία, της Κεντρικής Ασίας δαπανά δισεκατομμύρια δολάρια για να μεταμορφώσει την πρωτεύουσα Ασγκαμπάτ, μια πόλη με πληθυσμό ένα (1) εκατομμύριο κάτοικους.

Ο νυν πρόεδρος εγκαινίασε το περασμένο έτος στην Ασγκαμπάτ ένα γιγάντιο γυάλινο τροχό τον μεγαλύτερο στον κόσμο, σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες. Επίσης στα ρεκόρ Γκίνες βρίσκεται ο πύργος της τηλεόρασης στην Ασγκαμπάτ ύψους 211 μέτρων, με θέα σε ένα κτήριο με σχήμα αστεριού που είναι και αυτό στο βιβλίο Γκίνες ως το μεγαλύτερο διαμορφωμένο αστέρι.

Το Τουρκμενιστάν διαθέτει επίσης το μεγαλύτερο χειροποίητο χαλί και το πιο ψηλό κοντάρι που φέρει τη σημαία του κράτους και είναι ύψους 133 μέτρων πάνω από το έδαφος, σύμφωνα με το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες.

ANT1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου