14 Μαΐ 2013

Τα κατοικίδια μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιοπάθειες

Το γεγονός ότι ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου επιβεβαιώνει και η Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA), η οποία εξέδωσε ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι «τα κατοικίδια και ιδιαίτερα οι σκύλοι συνδέονται με μειωμένο κίνδυνο καρδιοπάθειας».«Οι σκύλοι μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα», κάτι που αποδίδεται στο γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες πρέπει να βγάζουν καθημερινά και τακτικά τους σκύλους τους για περίπατο.
Μάλιστα, από την έρευνα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, η οποία έλαβε υπόψη της προηγούμενες μελέτες, προέκυψε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν 54% περισσότερες πιθανότητες για σωματική άσκηση συγκριτικά με τους ανθρώπους που δεν έχουν κατοικίδια.

Και τα πλεονεκτήματα δεν σταματούν εκεί. Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η κατοχή κατοικίδιου συνδέεται με χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης, χοληστερίνης, καθώς και παχυσαρκίας.
Εκτός αυτού, τα κατοικίδια βοηθούν τους ιδιοκτήτες τους να αντιμετωπίσουν αγχωτικές καταστάσεις.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τον περασμένο μήνα σκύλοι θεραπείας μεταφέρθηκαν στη Βοστώνη για να βοηθήσουν τα θύματα της βομβιστικής επίθεσης στον Μαραθώνιο.

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ωστόσο κατά πόσο ένα κατοικίδιο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων σε άτομα με ιστορικό και τονίζουν ότι χρειάζεται περαιτέρω μελέτη για το συγκεκριμένο θέμα.

«Υπάρχουν βάσιμοι ψυχολογικοί, κοινωνιολογικοί και φυσιολογικοί λόγοι για να πιστεύουμε ότι τα κατοικίδια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων», δήλωσε ο Δρ. Glenn N. Levine από το Πανεπιστήμιο Baylor, πρόεδρος της επιτροπής που εξέδωσε την ανακοίνωση.

Τα νέα είναι θετικά σίγουρα, ωστόσο κανείς δεν πρέπει να περιμένει από έναν σκύλο να αντισταθμίσει τις ανθυγιεινές επιλογές του ιδιοκτήτη του.

«Αν κάποιος υιοθετήσει ένα κατοικίδιο αλλά εξακολουθεί να κάθεται στον καναπέ, να καπνίζει και να τρώει ο,τιδήποτε χωρίς να ελέγχει την αρτηριακή του πίεση, αυτή δεν είναι στρατηγική για μείωση των καρδιαγγειακών νοσημάτων», τόνισε ο Δρ. Levine.

Econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου