13 Μαΐ 2013

Τα περιττά κιλά τα φέρνει η... ευτυχία


Πολλοί άνθρωποι που το "ρίχνουν" στο φαγητό, το κάνουν επειδή νιώθουν ευχαριστημένοι, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Μέχρι τώρα η τάση να το «ρίχνουμε» στο φαγητό είχε συνδεθεί με αρνητικά συναισθήματα, όπως η κατάθλιψη, η ανία, η μοναξιά και το άγχος.


Ωστόσο μια νέα έρευνα  ανατρέπει τα δεδομένα. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι όσοι καταφεύγουν στο φαγητό για συναισθηματικούς λόγους, είναι στην πραγματικότητα πιο πιθανό να καταφεύγουν σε ανθυγιεινά σνακ όταν αισθάνονται ευτυχείς και όχι όταν νιώθουν λυπημένοι.

Η νέα έρευνα δείχνει δηλαδή ότι οι άνθρωποι των οποίων οι διατροφικές συνήθειες αντανακλούν τις διαθέσεις τους στην πραγματικότητα λαμβάνουν περισσότερες θερμίδες όταν είναι χαρούμενοι και αισιόδοξοι από ό, τι όταν είναι στα… κάτω τους.

Τα ευρήματα αυτά προέκυψαν από μια ομάδα των Ολλανδών ψυχολόγων, που υποστηρίζουν ότι η τάση αυτή (δηλ. να τρώμε όταν είμαστε ευτυχισμένοι) έχει αγνοηθεί σε μεγάλο βαθμό ως παράγοντας κινδύνου για την παγκόσμια επιδημία της παχυσαρκίας.

Η τάση να καταφεύγουμε στο φαγητό για συναισθηματικούς λόγους αναγνωρίζεται ως ένας από τους λόγους για τους οποίους κάποιοι άνθρωποι αγωνίζονται για να διατηρήσουν το βάρος τους υπό έλεγχο.

Στην έκθεση τους σχετικά με τα ευρήματά τους οι ερευνητές, δήλωσαν:
«…οι εθελοντές δεν φάνηκε να τρώνε περισσότερο ως απάντηση στα αρνητικά συναισθήματα, αλλά ως απάντηση στα θετικά».

«Αυτά τα ευρήματα θα μπορούσαν να είναι χρήσιμα για τη θεραπεία της παχυσαρκίας και υπογραμμίζουν τη σημασία των θετικών συναισθημάτων στην υπερκατανάλωση τροφής, κάτι που συχνά παραβλέπεται».

Pathfinder.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου