17 Μαΐ 2013

Τα κουνούπια με ελονοσία «τσιμπούν περισσότερο»

Από το κακό στο χειρότερο
Οι ερευνητές πειραματίστηκαν με το κουνούπι Anopheles gambiae που ευθύνεται για τα περισσότερα κρούσματα ελονοσίας 

Ερευνητές στη Βρετανία διαπίστωσαν ότι τα μολυσμένα με ελονοσία κουνούπια έλκονται περισσότερο από την ανθρώπινη οσμή (και κατ' επέκταση μας επιτίθενται) από εκείνα που δεν κουβαλούν το παράσιτο της ασθένειας.
Την ανακάλυψη έκαναν επιστήμονες της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου (LSHTM). Πιθανολογούν ότι το παράσιτο της ελονοσίας κυριεύει τους ξενιστές του, δηλαδή τα κουνούπια, και καταφέρνει με κάποιο τρόπο να ενισχύει την όσφρηση των εντόμων. Αυτό σύμφωνα με τη μελέτη έχει αποτέλεσμα τα μολυσμένα κουνούπια να έλκονται τρεις φορές περισσότερο από την ανθρώπινη οσμή από ό,τι τα μη μολυσμένα.
«Κάτι που πάντα με εξέπληττε σχετικά με τα παράσιτα είναι το πόσο έξυπνα είναι. Μοιάζουν με αιώνια εξελισσόμενους οργανισμούς που καταφέρνουν να βρίσκονται πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από εμάς» αναφέρει ο καθηγητής Τζέημς Λόγκαν, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Οι ερευνητές μόλυναν τα κουνούπια του είδους Anopheles gambiae με τα παράσιτα Plasmodium falciparum που προκαλούν την πιο θανατηφόρο μορφή της ελονοσίας. Στη συνέχεια εξέθεσαν τα κουνούπια σε ανθρώπινες οσμές όπως παραδείγματος χάριν, σε οσμή από κάλτσες τις οποίες είχαν προηγουμένως φορέσει κάποιοι εθελοντές για 20 ώρες.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μολυσμένα κουνούπια έλκονταν από την ανθρώπινη οσμή τρεις φορές περισσότερο από ό,τι τα μη μολυσμένα. Η ανακάλυψη μπορεί να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων μεθόδων για την καταπολέμηση της ασθένειας. «Αν γνωρίζουμε πώς το παράσιτο καταφέρνει να επεμβαίνει στον μηχανισμό της όσφρησης ίσως καταφέρουμε να βρούμε διάφορες οσμές που έλκουν τα μολυσμένα κουνούπια και να αναπτύξουμε αποτελεσματικότερες τεχνικές παγίδευσης τους» αναφέρει ο Λόγκαν.
Τα πιο πρόσφατα στοιχεία που διαθέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για την ελονοσία αφορούν το 2010, έτος κατά το οποίο σημειώθηκαν 219 εκατομμύρια κρούσματα της ασθένειας και 600 χιλιάδες θάνατοι. To 90% των κρουσμάτων ελονοσίας καταγράφεται στην αφρικανική ήπειρο. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «PLoS One».

SCIENCE.IN.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου