4 Ιουν 2013

Επεμβάσεις: Ποτέ την... Κυριακή




Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε προγραμματισμένες επεμβάσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο, αντιμετωπίζουν 82% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν (σε σύγκριση με τη Δευτέρα) σύμφωνα με νέα έρευνα.
Τα συγκλονιστικά ευρήματα των ειδικών δείχνουν ότι τα ποσοστά θανάτου για προγραμματισμένες επεμβάσεις, αυξάνονται κατά τη διάρκεια της εργάσιμης εβδομάδας.
Η Παρασκευή και τα Σαββατοκύριακα θεωρούνται οι πιο επικίνδυνες μέρες για να προγραμματίσει κανείς μια χειρουργική επέμβαση.
Ερευνητές από το Imperial College του Λονδίνου μελέτησαν τέσσερα εκατομμύρια προγραμματισμένες επεμβάσεις στα νοσοκομεία του «ΕΣΥ» στην Αγγλία το διάστημα μεταξύ 2008 και 2011.  Σε όλες τις επεμβάσεις οι ασθενείς πέρασαν τουλάχιστον ένα βράδυ νοσηλείας μέσα στο νοσοκομείο.
Οι προγραμματισμένες επεμβάσεις συνήθως αφορούν bypass, αντικατάσταση ισχίου και γόνατου, επεμβάσεις στο στομάχι και υστερεκτομή.
Συνολικά 27.500 ασθενείς απεβίωσαν εντός 30 ημερών από την επέμβαση, με τον κίνδυνο να είναι χαμηλότερος για όσους χειρουργήθηκαν τη Δευτέρα και να αυξάνεται  για κάθε επόμενη ημέρα της εβδομάδας.
Συγκεκριμένα η αύξηση του κίνδυνου την Τρίτη ήταν ελάχιστη, αλλά έφθανε μέχρι και 15% την Τετάρτη, 21 % πιο αυξημένος για την Πέμπτη (σε σχέση με τη Δευτέρα) και 44 % για την Παρασκευή (πάντα σε σχέση με τη Δευτέρα).
Σχεδόν μία στις 20 επεμβάσεις έγιναν Σαββατοκύριακο, όταν ο κίνδυνος θανάτου ήταν αυξημένος κατά 82%. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο bmj.com.

Επιμέλεια: Μάνος Σιγανός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου