4 Ιουν 2013

Μιλφέιγ τραγανό μπανάνα - σοκολάτα

Περιγραφή

Μετά και από 3 ημέρες οι σφολιάτες είναι τραγανές και η γεύση του πραγματικά δεν είναι "βαρετή" αλλά δημιουργεί ωραίες εκπλήξεις. Το έφαγαν ακόμα και αυτοί που δεν προτιμούν το γλυκό αυτό. Η συνταγή είναι του  Άκη Πετρετζίκη!



Τι χρειαζόμαστε:

Για την κρέμα μπανάνας:
  • 6 κρόκοι από αυγά νούμερο Μ
  • 270 γρ. ζάχαρη λευκή
  • 100 γρ. κόρν φλάουρ
  • 1 λίτρο γάλα πλήρες
  • 100 γρ. βούτυρο
  • 5 μπανάνες
  • 2 βανίλιες
  • λίγη σοκολάτα κουβερτούρα τρίμμα
  • λίγο κίτρινο χρώμα ζαχαροπλαστικής στη μύτη του κουταλιού του γλυκού (προαιρετικά)
Για τη σαντιγύ:
  • 330 ml κρέμα γάλακτος (35% λιπαρά)
  • 70 γρ. ζάχαρη άχνη
Για τη βάση:
  • 1 συσκευασία σφολιάτας των 2 φύλλων
  • ζάχαρη άχνη

Πώς το κάνουμε:

Κρέμα πατισερί:
  1. Βάζουμε τις μπανάνες όπως είναι ολόκληρες με την φλούδα τους στο φούρνο μικροκυμάτων για 7 - 8 λεπτά, στο πιο δυνατό μέχρι να ψηθούν, να "ανοίξουν" από μόνες τους και να μαυρίσει εντελώς η φλούδα τους. Καλό θα είναι να μην τις βάλουμε όλες μαζί αλλά 2 τη μια φορά και τρεις την άλλη.
  2. Ή διαφορετικά στον κανονικό μας φούρνο αφού τον έχουμε ζεστάνει καλά στην πιο υψηλή του θερμοκρασία τις ψήνουμε για περίπου 3-5 λεπτά ως να μαυρίσουν και να ανοίξουν.
  3. Όταν βγουν θα είναι πολύ καυτές. Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.
  4. Πετάμε τις φλούδες και κρατάμε τη σάρκα σε ένα μπολάκι.
  5. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με ένα σύρμα χειρός ή μίξερ τους κρόκους με τη μισή ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
  6. Προσθέτουμε 2-3 κ. σούπας από το γάλα, τις βανίλιες και το κορν φλάουερ και χτυπάμε ξανά με το σύρμα για να ανακατευτούν καλά.
  7. Παράλληλα σε μια κατσαρόλα βάζουμε το υπόλοιπο γάλα και την υπόλοιπη ζάχαρη χωρίς να την ανακατέψουμε και βάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά.
  8. Όταν βράσει το μείγμα του γάλακτος - ζάχαρης ρίχνουμε λίγο από αυτό σιγά - σιγά στο μπολ με τα αυγά με μια κουτάλα, ανακατεύουμε ταυτόχρονα με το σύρμα ώστε τα αυγά να αρχίζουν να παίρνουν την θερμοκρασία του γάλακτος αλλά να μην ψηθούν σαν ομελέτα. Ρίχνουμε άλλες 3 - 4 κουτάλες από το γάλα στα αυγά ανακατεύοντας και ρίχνουμε το μείγμα μας απο το μπόλ πίσω στην κατσαρόλα με το γάλα και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να δέσει η κρέμα μας, χαμηλώνοντας λίγο την θερμοκρασία. Θέλει καλό ανακάτεμα σε χαμηλή φωτιά για να μην πιάσει στον πάτο της κατσαρόλας και καεί η κρέμα μας.
  9. Όταν δούμε να πήζει ελέγχουμε δοκιμάζοντας αν έχει ψηθεί και δεν μυρίζει αλευρίλα το μείγμα.
  10. Αφαιρούμε από τη φωτιά και προσθέτουμε έπειτα τις μπανάνες τις χτυπάμε για να γίνει ομοιόμορφο το μείγμα μας. Αν θέλουμε όμως προσθέτουμε στην μισή ποσότητα της κρέμας μπανάνες και να κρατήσουμε την άλλη μισή σαν κλασσική κρέμα πατισσερί.
  11. Εδώ αν θέλουμε προσθέτουμε και το χρώμα ζαχαροπλαστικής για να πάρει ένα ωραίο κίτρινο χρώμα η κρέμα μας.
  12. Βάζουμε την κρέμα σε ένα ταψάκι, σκεπάζουμε με μεμβράνη η οποία θα ακουμπάει πάνω στην επιφάνεια της κρέμας για να μην κάνει κρούστα και αφού γίνει χλιαρή την βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει εντελώς.
Σφολιάτα:
  1. Ανοίγουμε καλά τα φύλλα σφολιάτας αφού έχουν ξεπαγώσει καλά και με ένα μαχαίρι κόβουμε το κάθε φύλλο σε μικρά παραλληλόγραμμα ή σε 6 ή σε 9. Βάζουμε δίπλα σε ένα μπόλ την άχνη και πασπαλίζουμε και από τις δυο μεριές το κάθε κομμάτι, τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και ψήνουμε για περίπου 18-20 λεπτά στους 190 βαθμούς στον αέρα.
  2. Θα χρειαστούμε 2 ταψιά, τα βάζουμε ταυτόχρονα στον φούρνο αλλά στα 10 λετπά που ψήνονται ανοίγουμε και αλλάζουμε το πάνω ταψί με το κάτω, για να ψηθούν σωστά και τα 2.
  3. Τα βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν καλά σε σχάρα.
  4. Μετά τα τοποθετούμε σε μεγάλο μπόλ στο οποίο έχουμε βάλει μέσα μία χούφτα ρύζι για να τραβάει την υγρασία για να διατηρήσουν την τραγανή τους υφή και κλείνουμε με μεμβράνη.
Σαντιγύ:
  1. Χτυπάμε την κρέμα σε σαντιγύ μαζί με την άχνη ζάχαρη σε μεσαία ταχύτητα στο μίξερ.
  2. Καταλαβαίνουμε ότι είναι έτοιμη στην υφή της όταν σηκώνουμε με μία κουτάλα την σαντιγύ και δεν στάζει αλλά είναι πηχτή και σταθερή.
  3. Όταν γίνει την ανακατεύουμε απαλά κουτάλα-κουτάλα στην κρέμα μπανάνας και κρατάμε στην άκρη.
Στήσιμο γλυκού:
  1. Το ιδανικό είναι να στήνουμε το κάθε μιλφέιγ μας όποτε θέλουμε να το σερβίρουμε και να μην το έχουμε έτοιμο απο πρίν στο ψυγείο γιατί χάνει λίγο απο την τραγανή του υφή.
  2. Βάζουμε στο πιάτο ή στην πιατέλα μας κρέμα για να σταθεροποιήσουμε έτσι το γλυκό μας, από πάνω σφολιάτα, κρέμα, σφολιάτα, κρέμα. Ενδιάμεσα σε κάθε στρώση ξύνουμε στο τρίφτη κουβερτούρα. Τέλος πάνω σε κάθε μιλφέιγ τρίβουμε σφολιάτα και λίγη ακόμη σοκολάτα.

Λίγα μυστικά ακόμα

Αν επιθυμείτε δεν βάζεται σε όλη την κρέμα μπανάνες. Αν θέλετε μόνο στην μισή ποσότητα θα βάλετε 2-3 μπανάνες. Ο Άκης στην συνταγή προτείνει 500 ml κρέμα γάλακτος και 100 γρ. άχνη ζάχαρη. Αλλά στα 330 ml που χρησιμοποίησα μια χαρά μου βγήκε η κρέμα. Δεν έβαλα χρώμα ζαχαροπλαστικής και το χρώμα ήταν κίτρινο λόγο των κρόκων που ήταν ήδη έντονοι. Τις σφολιάτες δεν τις τρυπάμε με το πηρούνι γιατί θα γίνουν τελείως επίπεδες και χρησιμοποίησα εκείνες που είναι στην συντήρηση. Η άχνη βοηθά με αυτή τη κρούστα που δημιουγεί να απολαμβάνουμε τραγανό το φύλλο ακόμα και αν το τοποθετήσουμε το μιλφείγ στο ψυγείο. Η καλύτερη επιλογή για να είναι τραγανό, έιναι να διατηρούμε σε μπόλ την σφολιάτα με το ρύζι σκεπασμένο με μεμβράνη σε θερμοκρασία δωματίου και να βγάζουμε την κρέμα απο το ψυγείο και να το συνθέτουμε την στιγμή που είναι να σερβίρουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου